Rabu, 15 September 2010

Dinar Emas : Penjelasan Tun Mahathir

Berikut adalah pandangan Tun Mahathir berhubung cadangan penggunaan dinar emas yang pernah beliau usulkan kepada masyarakat antarabangsa bagi menghentikan penyalah gunaan dolar U.S oleh penyangak matawang.

Tun Mahathir menulis :

1. Izinkan saya jelaskan pandangan saya terhadap kegunaan dinar emas yang saya cadangkan.

2. Saya telah cadang dinar emas digunakan untuk dagangan antarabangsa sahaja. Saya tidak pernah cadang dinar emas diguna sebagai matawang mana-mana negara untuk kegunaan harian.

3. Walaupun harga emas lebih stabil daripada matawang, tetapi nilai emas juga bergerak. Semasa Perjanjian Brettonwoods satu auns emas bernilai $35 Dolar Amerika. Tetapi sekarang satu auns emas bernilai $1,300 Dolar Amerika. Ini bermakna nilai Dolar telah jatuh degan teruk. Namun untuk dagangan antarabangsa Dolar masih diguna.

4. Jika satu syiling emas diberi nilai 1 Ringgit hari ini umpamanya dan kemudian nilai emas meningkat maka sudah tentu pemilik syiling emas tidak akan gunanya untuk membeli-belah dengan bernilai satu Ringgit. Mereka akan guna wang kertas 1 Ringgit. Syiling emas akan disimpan.

5. Lama kelamaan semua dinar emas yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa akan hilang dari pasaran. Walau banyak mana sekali pun pihak berkuasa mengeluar dinar emas akhirnya akan habis emas yang disimpan. Inilah yang berlaku pada Amerika Syarikat yang pada satu masa memiliki 80 peratus daripada simpanan (reserve) emas dunia.

6. Mekanisma yang lain akan diguna untuk dagangan antarabangsa dengan dinar emas. Simpanan matawang emas tidak perlu dalam bentuk syiling tetapi sebagai bata atau jongkong emas yang nilai-nilai akan mengikut harga emas dalam pasaran.

7. Bayaran untuk dagangan akan dibuat oleh bank pusat setelah dihitung nilai eksport dan nilai import antara dua negara. Jika import melebihi eksport maka negara berkenaan akan bayar dengan nota kredit bersamaan jumlah nilai emas sebanyak kelebihan nilai import tolak nilai eksport.

8. Jika pada bulan hadapan eksportnya ke negara berkenaan melebihi nilai import maka bayaran untuk kelebihan ini boleh dibuat dengan nota kredit bulan lepas.

9. Dengan cara ini tidak ada keperluan membayar dengan emas walaupun emas menentukan nilai barangan yang didagangkan. Hanya bayaran dibuat untuk lebih atau kurangnya eksport dengan import secara total dengan negara-negara berkenaan tiap bulan atau minggu. Jika nilai import adalah sama dengan eksport, bayaran tidak perlu dibuat. Ia menjadi dagangan secara barter (tukar barang).

10. Dengan menggunakan emas untuk menentukan nilai dagangan, Dolar Amerika yang jelas tidak stabil tidak perlu digunakan lagi. Permainan oleh penyangak matawang juga akan terhenti.

Komen Fenomena Zaman :

Inilah hujah yang dinantikan dari Tun Mahathir. Sesetengah pihak; sama ada mereka sedar atau tidak; telah tersalah menggunakan Ajaran Islam untuk mengaut keuntungan Dunia semata. Kali ini dengan menjual emas pula seperti yang dilakukan oleh peniaga emas Dinar yang banyak terdapat di internet. Kelantan Golden Trade juga tidak terkecuali. Kononnya nak hapuskan riba. Tapi sebenarnya nak berniaga emas.

Bagi mereka yang berhajat untuk membeli dinar emas pula, mindset mereka ni semata-mata untuk mencari untung sahaja dengan harapan harga emas akan naik pada masa hadapan dan bila jual semula akan dapat untung. Kononnya nak hapuskan riba, tapi sebenarnya nak cari untung dari kenaikan harga emas.

2 ulasan:

muslimism93 berkata...

dapat untung + hapus riba'.kan bagus?

Fenomena Zaman berkata...

Boleh dapat untung, tapi tidak dapat hapuskan riba sama sekali kerana Harga emas masih lagi dinilai berdasarkan wang dan ringgit